Om uw (levens-)verhaal op te schrijven doorlopen we samen een aantal stappen. Door u bij elke stap nauw te betrekken, zorgen we er samen voor dat het eindresultaat aansluit bij uw verwachtingen. De duur van het proces – van begin tot eind – is afhankelijk van de lengte van uw verhaal en van beschikbaarheid. Tijdens het kennismakingsgesprek kan ik u hier meer over vertellen. In de meeste gevallen kunnen we op korte termijn een kennismakingsgesprek plannen. Informatie over de kosten van het schrijven van uw (levens-)verhaal vindt u hier. Mijn algemene voorwaarden vindt u hier.

stap 1: KENNISMAKINGSGESPREK

Ik kom – geheel vrijblijvend – bij u langs voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek vindt bij u thuis plaats. Tijdens het gesprek zal ik u vragen stellen over het verhaal dat u wil vertellen en over uw wensen voor het boek. Ik geef u informatie over de mogelijkheden, mijn manier van werken en over het schrijfproces. Ook kan ik u voorbeelden laten zien van mijn eerdere werk.

stap 2: INTERVIEW-SESSIES

U vertelt me uw (levens-)verhaal in interview-sessies van ongeveer twee uur. Vaak zijn meerdere sessies nodig om uw verhaal te vertellen. We maken dan meerdere afspraken. Tijdens het kennismakingsgesprek maak ik een inschatting van de lengte van uw verhaal en het aantal sessies dat nodig zal zijn. Tijdens het schrijfproces kunnen we het aantal sessies natuurlijk altijd naar boven of beneden bijstellen. De sessies vinden plaats bij u thuis en worden opgenomen met een digitale geluidsrecorder. We kunnen er ook voor kiezen om de interview-sessies via een videoverbinding (bijvoorbeeld Skype) te laten plaatsvinden. Het spreekt voor zich dat ik alle informatie die u me tijdens onze gesprekken vertelt vertrouwelijk behandel.

stap 3: SCHRIJVEN

Direct na afloop van elke interview-sessie werk ik deze uit tot een geschreven tekst van ongeveer 2000-2500 woorden.

stap 4: REDACTIE

Op drie momenten in het schrijfproces zal ik vragen om uw reactie op de geschreven tekst. Op deze manier heeft u optimaal invloed op het schrijfproces.

  1. Na uitwerking van het eerste interview zal ik u vragen om een eerste reactie.
  2. Wanneer we ongeveer op de helft van het boek zijn, zal ik u vragen of het verhaal nog de juiste richting heeft.
  3. Na uitwerking van alle interview-sessies zal ik u vragen of het verhaal dat ik heb opgeschreven, overeenkomt met het verhaal dat u heeft willen vertellen.

Het is belangrijk dat u op deze momenten aangeeft of de tekst naar wens is, onjuistheden bevat, aanpassingen behoeft, et cetera. Ik zal uw opmerkingen gebruiken om de tekst te verbeteren. Zo zorgen we er samen voor dat het eindresultaat voldoet aan uw verwachtingen.

stap 5: VORMGEVING

Afbeeldingen voor uw boek (bijvoorbeeld: foto’s van vroeger) kunt u zelf digitaal bij me aanleveren. Ik maak het verhaal vervolgens klaar voor digitale uitgave (pdf) en/of voor verzending naar de drukker. Denkt u bijvoorbeeld aan lettertype, lettergrootte, witregels, paginanummering, afbeeldingen plaatsen, uitlijning, en marges. U kunt ervoor kiezen de kaft van het boek zelf vorm te geven.

stap 6: DRUKKEN

Uw boek wordt standaard gedrukt op formaat 16 x 21 cm, met afbeeldingen in kleur, hoge kwaliteit papier en een verstevigde kaft met coating. Natuurlijk kunnen we alles precies aanpassen aan uw voorkeuren. Wilt u liever een harde kaft, of andere afmetingen voor uw boek? Dit is geen enkel probleem. U krijgt standaard vijf exemplaren. Meer of minder exemplaren bestellen kan natuurlijk altijd.

Let op: uw boek wordt gedrukt, maar niet uitgegeven. Uw boek krijgt dus geen ISBN nummer, en komt niet in de bibliotheek/boekwinkel te liggen.